Gast-ROC: Rijn IJssel

Tijdens Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT presenteerde Rijn IJssel zich als komend gastcollege door een verrassende Flash mob.

Ruim 50 dansers Show en Urban van Rijn IJssel Kunst & Cultuur begonnen onverwacht tussen alle lunchgasten van de conferentie te dansen. Eerst één student, daarna volgden steeds meer studenten totdat de gehele groep tussen de tafels een prachtige show weggaf.

Halverwege de dans werd de aanleiding van deze spetterende dans duidelijk: maart/april 2012 is Rijn IJssel gast-roc voor de Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT op Papendal in Arnhem.
Klik hier voor een full screen versie van de Flash mob.

dinsdag 30 maart 2010

Programmaboek, rooster en badge verzonden

Over twee weken is het zover:
Dé CvI Conferentie in Veldhoven!

De deelnemers krijgen het programmaboek toegestuurd, dat één dezer dagen met de badge in de brievenbus ligt. Zo kan je ook op papier je favoriete presentaties uitzoeken.

Wil je online je programma alvast samenstellen, lees dan nog even het vorige bericht op deze weblog.

zondag 14 maart 2010

Presenteren = Edutainment


Afgelopen dinsdag werd in Amersfoort de workshop Presenteren = Edutainment verzorgd, aangeboden door BMC aan alle presentatoren van Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT. De belangstelling was groot én terecht, want we kregen een mooi programma voorgeschoteld!

Na een korte inleiding van Jannemieke Wijgergangs over het thema Presenteren = Edutainment kreeg Addy de Zeeuw de gelegenheid om zijn 10 beste tips met ons te delen zoals:
Zorg voor een alternatief voor als de techniek niet werkt
Nodig mensen gericht uit voor je workshop
Laat je publiek eerst zelf nadenken

Regel vooraf dingen die achteraf prettig zijn
Dit alles gelardeerd met mooie voorbeelden uit de praktijk en daardoor heel herkenbaar.
Aan het eind liet Addy ons allemaal een mooie kaart uitzoeken waarop we een boodschap konden schrijven die gericht was aan onszelf:
Wat wil je nog regelen voordat je naar Veldhoven gaat? Wat wil je zeker niet vergeten en waar moet je nog aandenken?
Deze kaart krijgen we twee weken vóór de conferentie begint thuisgestuurd als geheugensteuntje!

Daarna waren er drie workshop rondes, verzorgd door ervaren trainers van BMC zoals Marieke Peppelman, Peter van Biemen en Jaap Wals over de onderwerpen:
* De voorbereiding en visualisering (gegrond zijn)
* De opbouw (communicatie)
* Het contact (passie en empathie)
* Improvisatie (wat als het mis gaat)

Vooral bij het rondje improvisatie kwam de passie naar voren van de aankomend presentatoren. Het is duidelijk dat iedereen graag de prijs voor de beste presentatie wil winnen: een studiereis naar Amerika!
De improvisatieronde waar iedereen vol overgave aan meedeed maakte ook duidelijk hoeveel interessante onderwerpen er straks aan bod zullen komen.
"Het wordt nu al lastig te kiezen welke workshops ik straks zelf wil volgen" was een veel gehoorde reactie.

Vanaf deze plek BMC nogmaals hartelijk bedankt voor dit mooie aanbod en de prettige bijeenkomst!

Nog een maand te gaan!

Vandaag over een maand start Dé tweedaagse Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT in Veldhoven, georganiseerd door het Consortium voor Innovatie. De conferentie wordt georganiseerd voor en door het MBO en VMBO. Gastcollege is dit jaar het Horizon College die voor het welslagen van deze conferentie veel leerlingen gaat inzetten!

Terecht stelt Wilfred Rubens dat het hier gaat om een unieke conferentie:
  • De sessies worden verzorgd door vertegenwoordigers uit het onderwijs zelf. Er worden veel leerlingen ingeschakeld bij de organisatie. Drie leerlingen zijn lid van de programmacommissie. Tientallen leerlingen treden op als gastheer/vrouw en verzorgen ook de ICT-voorzieningen. Verder valt op dat leerlingen steeds vaker een rol krijgen bij de presentaties. Dit jaar is het thema ook: de leefwereld van de leerling. 
  • Deze conferentie wordt altijd goed geëvalueerd. En toch weigert de organisatie op de automatische piloot te varen. De organisatie probeert bijvoorbeeld het interactieve gehalte van sessies te bevorderen. Ook zijn er dit jaar voor het eerst verdiepingsconferenties binnen dit congres: intensieve workshops van 2,5 uur waar dieper in wordt gegaan op een bepaald thema. Verder wordt dit jaar voor het eerst gewerkt met een community, waar je onder andere verbindingen met andere deelnemers kunt maken. In deze omgeving is volop web 2.0-technologie toegepast (gebruik van tagclouds, twitter, enzovoorts). Met dank aan de mensen van Paragin|remindo die deze omgeving mee mogelijk hebben gemaakt.
  • De keynotes van deze conferentie zijn altijd de moeite waard, de meeste workshops ook. Uiteraard is deze conferentie een prima plek om elkaar te ontmoeten. In vergelijking met commerciële congressen over (t)e-learning is deze conferentie zeker niet duur. De kosten wegen m.i. ruimschoots op tegen de baten.
Met nu al meer dan 1100 aanmeldingen is het ook de grootste conferentie op dit gebied die ik ken in Nederland!
In conferentieoord de Koningshof in Veldhoven is echter ruimte genoeg dus is aanmelding nog steeds mogelijk. Het volledige programma overzicht kun je hier downloaden.

Bloggers
Ook dit jaar zal een aantal bloggers verslag doen van de conferentie. Natuurlijk op hun eigen weblog, maar ook op het speciaal voor deze conferentie ingerichte weblog Veldhoven 2010.
Je kunt bijdragen verwachten van onder andere Serge de Beer, Joël de Bruijn, Rein Bijlsma, Jef van den Hurk, Patrick Koning, Wilfred Rubens, Annet Smith en Karin Winters.
Deze bloggers hebben tijdens de conferentie een streepje vóór:
Zo kunnen ze beschikken over een eigen snelle (draadloze) verbinding, is er een aparte boardroom voor hen ingericht en mogen ze bij alle sessies naarbinnen lopen, ook als deze al volzitten.

Daarnaast zal er naar verwachting natuurlijk ook veel getwitterd worden (#cvi2010) en we kijken hoe we deze berichtenstroom zo goed mogelijk kunnen bundelen en integreren in de nieuwsvoorziening over deze conferentie.

CvI Community
Nieuw dit jaar is ook de speciaal voor de deelnemers ingerichte CvI Community waarop iedereen eigen informatie kwijt kan. Je kunt aangeven waar je naar op zoek bent en kijken wat anderen te bieden hebben. Je kunt koppelingen maken en berichten voor anderen achterlaten. Ook is heel makkelijk te zien wie en van welke organisatie meedoet en ga zo maar door! Een goed beeld krijg je pas als je er naartoe gaat en je eigen profiel vult. Overigens is dit niet gebonden aan deelname aan de conferentie! Ben je wel geïnteresseerd, maar kun je niet aanwezig zijn in Veldhoven, dan nog kan deze CvI Community veel voor je betekenen.
De CvI Community blijft ook na de conferentie beschikbaar en kan zo een ontmoetingsplek blijven bieden voor iedereen in het (V)MBO veld die informatie zoekt of wil delen.

vrijdag 12 maart 2010

Vergroot de interactie met je publiek!

Natuurlijk wil je de deelnemers zo goed mogelijk betrekken bij je presentatie. Dat kan door ze vragen te stellen of te laten stemmen over een aantal stellingen. Bij ja/nee vragen wil dat nog wel met hand opsteken, maar het wordt al lastiger wanneer je de keuze geeft uit meer antwoorden. Om dan zicht te houden op de stemming in de zaal is best lastig.

Als organisatie hebben de vraag gekregen of er tijdens de conferentie iets mogelijk is met stemkastjes. We hebben een Nederlands bedrijf gevonden dat een Powerpoint add-in heeft ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om vragen op te nemen in een presentatie waarop door deelnemers gestemd kan worden. Het mooie is dat de stemmen gelijk zichtbaar worden op de resultaat dia('s) binnen dezelfde presentatie!

Hieronder het aanbod dat dit bedrijf ons stuurde, speciaal afgestemd op onze conferentie:
Sendsteps biedt producten aan om evenementen op eenvoudige wijze interactiever, leuker en succesvoller te maken. Door het publiek zelf te betrekken bij de presentatie komt de boodschap pas echt goed over. Een van de meest gebruikte producten hiervoor is Send2vote.
Deze tool biedt het publiek de mogelijkheid om anoniem hun stem uit te brengen door gebruik van hun mobiele telefoon. Een stem kan heel eenvoudig uitgebracht worden via een SMS-bericht, Twitter of via (mobiel) internet. Alle stemmen worden automatisch geteld en - indien gewenst- direct getoond op het scherm in uw eigen PowerPoint presentatie, in mooie resultaatgrafieken. Het concept is eenvoudig, innovatief en betrouwbaar.

Send2vote..
• Maakt van de mobiele telefoon een stemkastje
• Integreert stemmen via SMS, Twitter en (mobiel) internet
• Is ontworpen voor PowerPoint en neemt de lay-out van uw presentatie over
• Maakt huur van dure stemkastjes overbodig
• Is eenvoudig te downloaden via internet en direct klaar voor gebruik

Voor de sprekers op Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT geldt de volgende aanbieding. Voor slechts €50 euro kunt u tijdens een dag gebruik maken van Send2vote.
Interesse? Stuur een email naar Sendsteps voor meer informatie. U ontvangt dan een uitgebreide handleiding voor het gebruik, de benodigde software en indien gewenst een activatiecode om uw stemsessie te kunnen starten tijdens de conferentie.
Via www.sendsteps.com kunt u de software van SMS2vote downloaden en gratis testen met maximaal 5 personen, om te kijken of dit iets voor u is. Bij deze versie is het helaas niet mogelijk om met Twitter en mobiel internet te stemmen.